Всяка пета компания в Европа е застрашена от фалит, сочи проучване Българите са по-дисциплинирани от останалите

...
Всяка пета компания в Европа е застрашена от фалит, сочи проучване Българите са по-дисциплинирани от останалите
Коментари Харесай

Хората плащат дълговете си с 16 дни закъснение - бизнесът с 22

Всяка пета компания в Европа е застрашена от банкрут, сочи проучване
Българите са по-дисциплинирани от останалите европейски нации във връзка с заплащането на задълженията си - 16 дни приблизително е просрочието у нас през 2022 година, до момента в който в други европейски страни то е 19 дни. Бизнес клиентите у нас бавят заплащанията на фактурите си с 22 дни, по отношение на 24 приблизително за Европа.

Това сочат данни на обичайното годишно изследване на един от водещите интернационалните снабдители на индивидуализирани финансови услуги и вложител в региона на изкупуване и ръководство на вземанията - EOS Груп. Проучването беше показано от комерсиалния шеф на групата Светла Петрова и шефа на ЕОС Матрикс Райна Миткова във вторник.

Тенденцията за влошаване на навиците на заплащане в Европа обаче се задълбочава, като един на всеки пет клиенти в Западна Европа и един на всеки четири в Източна Европа се издължават със забавяне или въобще не заплащат. 

Страната ни не е изключение - 25% от издадените фактури се просрочват или не се заплащат при приблизително 21% за Европа и 24% за Източна Европа.

При жителите този дял е повишен с 4% (от 18% през 2019 година, когато за последно е правено изследването, до 22% през 2022 г.) 



Намалява делът на постоянните заплащания през тази година - от 81% през 2019 година на 79%, пораства делът и на отписаните вземания - от 2 на 3%. В Западна Европа обичайно картината е по-добра, там постоянните заплащания са над 80%, като добър образец може да се уточни Германия с 86% постоянни заплащания.

Българският бизнес изрично се подрежда в групата с влошена дисциплинираност - 26% от фактурите, издадени към компании контрагенти, се заплащат със забавяне или въобще не се погасяват, при приблизително равнище за Европа от 22%. Другите страни със подобен дял нередовни заплащания са Гърция и Словакия с 27%, Румъния с 25%, Унгария, Хърватия и Полша с 24%. 

Спрямо бизнеса хората у нас са по-дисциплинирани във връзка с своите заплащания, макар че и при тях има нарастване с 4% до 22% през 2022 година

Войната в Украйна забави възобновяване от Коронавирус рецесията, което всички чакахме за тази година, уточни Райна Миткова.

Последиците от увеличаващите се несъбрани задължения са, че всяка пета компания в Европа е застрашена от банкрут заради неплатени фактури - приблизително 22% за България по отношение на 20 за Източна Европа. Най-забележим отрицателен растеж по този индикатор за Източна Европа се следи в Словения, където този дял през 2022 година е 19% по отношение на 8% през 2019 година. България обаче е единствената страна в Европа, при която този индикатор понижава от 24% през 2019 година на 22% за 2022 година Причината за просрочията у нас е неналичието на средства поради повишаването на заемите, понижена облага и липса на задоволително налични средства. Това е предиздвикало над една трета от българските компании през последните две години да подхващат дейности по предоговаряне на изискванията на заплащане в опит да компенсират икономическата рецесия. За 33% от интервюираните резултатът се мери в лимитирани вложения, 30% редуцират чиновници или не наемат нови, а 29% усилват цените на създаваните от тях артикули и услуги.

Все повече компании работят с колекторски компании в Европа, като процентът им за последните 2 години се е нараснал с 4 на 100 до 46%.

Очакванията на европейските компании за бъдещето са песимистични - 24% предвиждат трендът на влошаване да продължи, 1/3 от българските компании също чакат намаляване на дисциплината на заплащане, демонстрират още данните.

Фокусът на множеството компании пък е ориентиран към развиване на IT и киберсигурността.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР